Gotland Grand National, GGN, har hittills kunnat köras genom en överenskommelse mellan försvaret och tävlings arrangörerna. Arkivfoto från 2011/SR Gotland

Hårdare miljökrav för att GGN ska få köra enduro på Tofta skjutfält

2:07 min

Nästa år tar Fortifikationsverket över från försvaret när det gäller uthyrningen av marken för endurotävlingen Gotland Grand National. Det innebär att GGN får betala hyra för att köra på Tofta skjutfält, och att det ställs hårdare miljökrav.

I år har rekordmånga anmält sig till den klassiska endurotävlingen GGN i november - 2 300, och arrangörerna har därför beslutat att ytterligare 500 ska kunna delta. Man vill inte avvisa någon.

Men det här är sista året som man kör på de villkor som gällt hittills, där GGN bara haft en överenskommelse med försvaret. Tofta skjutfält ägs inte av försvaret utan av Fortifikationsverket, och det är de som ska sköta förhandlingarna framöver.

Gotland Grand National har tillsammans med det privata företaget Nordic Sport och Event lagt in en ansökan om att få ett längre kontakt - på fem år - eftersom man vill utveckla endurotävlingen - det börjar redan i år där det till exempel ingår en löpartävling.

Dessutom kommer Fortifikationsverket att kräva betalning i framtiden, för även om det var en form av militär sport tidigare som var nära knuten till försvaret så är det inte det idag säger Christer B Andersson på Fortifikationsverket.

- Men vi vill inte alls stoppa det, bara formalisera avtalet mellan tydliga motparter. Vi pratar om en stor mängd fordon, och om det uppkommer oljespill, måste man ha en plan för det, aäger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista