Den föräldrakooperativa förskolan på Fårö. Foto: Cristina Jardim Ribeiro/SR Gotland

Föräldrar nöjdare med fristående förskolor

1:38 min

Föräldrar till barn som går på fristående förskolor är mer nöjda med barngruppernas storlek, personalen, lokalerna och miljön i förskolan än föräldrar till barn på kommunala förskolor. Samtidigt är andelen missnöjda större bland föräldrar till barn på kommunala förskolor. Det visar Skolverkets föräldraundersökning, som är den största i sitt slag.

Ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, Brittis Benzler (V) säger att det kan bero på att fristående förskolor ofta är personal- eller föräldrakooperativ. Både föräldrar och personal kan då känna sig mer delaktiga och ha större inflytande över verksamheten.

På en del fristående förskolor är barngrupperna mindre konstaterar hon. Ibland har föräldrarna kommit överens om det mot att de själva till exempel städar och sköter en del administration.

- I grunden är det positivt om barngrupperna är mindre, men vi har inte råd att lägga mer pengar på förskolan just nu på Gotland, säger Brittis Benzler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista