Fallskärmshoppare som deltar i Natoövningen Northern Coast. Foto: Gunnar Britse

Gemensam rysk-vitrysk militärövning oroar Baltikum

Östersjöområdet är platsen för flera stora militärövningar nu under hösten. Förutom den stora Nato-övningen Norhern Coast, som också berör Gotland, är det snart dags för en gemensam rysk-vitrysk övning.

I slutet av denna vecka inleds en ny rysk och vitrysk övning - Zapad - där scenariot är att invadera de baltiska länderna, och därmed angripa Nato.

Det har väckt oro i framför allt de baltiska länderna, där man ifrågasätter övningsscenarier, för att de inte gäller försvar av det egna territoriet utan också omfattar andra länder.

- Varje land har rätt att öva sin militär och sina trupper, men ryssarnas övningsscenarier kan ifrågasättas. Deras manövrer planeras inte för försvar av det egna territoriet utan omfattar också främmande territorier. Specialtrupper och luftlandsättningstrupper behövs inte för att försvara sitt eget territorium. Det gör oss lite oroliga, säger Lettlands försvarsminister Artis Pabriks till Svenska Dagbladet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".