Britt Ronsten (MP) Foto: Katarina Hedström/SR Gotland

Miljöpartist kandiderade på två valsedlar i kyrkovalet

2:23 min

En av de tre miljöpartister som valts in i stiftsfullmäktige på Gotland har också kandiderat för en annan gruppering i valet. Britt Ronsten (MP) väntar nu spänt på om hon valts in på "två stolar". Blir hon invald får hon dock inte själv välja vilken hon ska sitta på.

För Miljöpartiet på Gotland blev kyrkovalet i helgen en framgång. Från att inte ha deltagit, i förra valet, ser det nu ut som om partiet tagit tre av platserna i stiftsfullmäktige.

På Miljöpartiets valsedel till stiftsfullmäktige fanns bara tre namn. Tre platser var också precis vad det blev i utdelning av väljarna. Britt Ronsten stod på tredje plats på listan. Men fanns också på valsedeln för den konkurrerande grupperingen "Kyrklig samverkan i Visby stift".

Hon tycker att det är roligt att Miljöpartiet blir representerat i stiftsfullmäktige, men lite förskräckt är hon, Britt Ronsten, att hon överraskande skall ha erövrat plats i stiftsfullmäktige på Gotland från båda de valsedlar hon figurerat på.

Den andra valsedeln hon stod på; "Kyrklig samverkan i Visby stift" har tagit 20 platser i stiftsfullmäktige. Britt Ronsten hade nummer 18 på valsedeln i Visby valkrets. Hon kan alltså ha fått dubbel utdelning.

Personkryssen på kyrkovalsedlarna är ännu inte färdigräknade. Ett slutgiltigt resultat kan komma under onsdagen eller senast torsdag.

Men kan man verkligen kandidera för två olika konkurrerande grupperingar? För Britt Ronsten var ju den dubbla kandidaturen lite ett resultat av ett missförstånd. Egentligen inte meningen.

Om en person väljs till två platser i stiftsfullmäktige görs en automatisk avveckling av en av platserna, och det är inte upp till kandidaten att välja själv, säger stiftsjuristen Anna Tronêt i en epost till redaktionen om att miljöpartisten Britt Ronsten kan väljas in på två stolar i stiftsfullmäktige.

Om personen har fått någon eller båda av platserna genom personval, dvs att många har kryssat, blir det platsen med störst s k personkvot, vilket är antalet personröster delat antalet röster på nomineringsgruppen. Om personen inte har fått någon av platserna genom personval, så avgör antalet röster på nomineringsgruppen vilken plats det blir.

Om dubbelvalsavvecklingen innebär att det blir en tom stol i stiftsfullmäktige för att det inte finns fler kandidater på listan, vad händer då?

Då kommer den stolen att vara tom resten av mandatperioden. Det finns ingen möjlighet att flytta mandat mellan nomineringsgrupper. (Kyrkoordningen 38 kap 75 §)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista