1 av 2
Olycka på Strandgatan i Visby. Foto: Catarina Gustafsson/P4 Gotland
2 av 2
Den utbrända bilen som rullade ner i huset på Strandgatan i Visby innerstad. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland

Brinnande bil rullade in i hus i Visby innerstad

1:54 min

Föraren till olycksbilen på Strandgatan hann precis kasta sig ur bilen innan den var övertänd.

Trafikolyckan inträffade vid 10-tiden på tisdagsförmiddagen. Under färd märkte han att bilen börjat brinna. Han stannade, drog i handbromsen och när han vände sig om ute på gatan, tio sekunder senare slog lågorna ut genom bilens rutor.

Efter att bilen övertänts släppte den broms föraren dragit i och bilen rullade då ned mot ett hus på Strandgatan i Visby.

Rökutvecklingen var kraftig och syntes vida över Visby. Räddningsledaren Jonatan Ahdrian säger att de såg rökpelaren över hustaken när de kom i brandbilarna på Broväg.

Det var Visbykrögaren Lennart "Lenta" Rosenlunds fastighet som ett tag låg illa till, om bilbranden skulle ha spridit sig. Bilen stod alltså mot hans husvägg och brann, innan brandmännen vinschade undan fordonet och förhindrade spridning av branden.

Lennart Rosenlund var inte hemma när den brinnande bilen rullade in i hans hus, men han kände röklukten där han stod på sin restaurang.

- Det luktar fruktansvärt av bränd metall, elektricitet, olja, gummi, bensin, olja - allt som kan brinna i en bil, säger han och berättar att det trängt in brandlukt i hans hus. Han befarade att hettan från bilbranden skulle ha kunnat antända på vinden, men hans fastighet klarade sig, om än rökluktskadad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista