Varplöse. Foto: SR Gotland

Regionen kan inte satsa pengar på privat simhall vid Varplöse

Enkel lösning, men det är svårt
2:12 min

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Janica Sörestedt (S) är positiv till förslaget från Wisby simsällskap, WSS, om att bygga in 50-meters bassängen vid Varplöse vattenpark i Roma, men hon kan inte bidra med några skattepengar.

– Det är ett kreativt och positivt förslag, säger Janica Sörestedt till Radio Gotland.

Men eftersom Varplöse inte är en av regionens egna anläggningar kan de inte satsa pengar på det badet, dessutom påpekar hon att det redan finns tre kommunala badanläggningar och så hyr de tid för allmänheten på badet i Fårösund.

Simsällskapets ordförande Fredrik Persson har föreslagit den alternativa lösningen eftersom han är orolig över att det gamla Solbergabadet i Visby som klubben tränar i inte ska hålla tills det finns en ny simhall. Och under året som gått har baden i Hemse och i Roma varit stängda periodvis för reparation, något som även kan drabba Solbergabadet.

– Det kan det absolut göra, men det är ingenting som vi kan förutse när och om det sker, säger Janica Sörestedt.

På frågan om hur prioriterad en ny simhall är svarar hon Kultur- och fritidsnämnden nyligen gjorde en prioriteringslista, och efter den idrottshall som redan är på gång kommer ett hus för scenkonsten och ett hus för ung kultur - kanske i kombination. Först efter det kommer ett nytt familjebad, och Janica Sörestedt tror inte inte finns någon ny simhall på ön när Gotland är värd för öspelen 2017.

– Det skulle vara fantastiskt om det gick. Men vi kommer att ha en ny sporthall till öspelen, säger Janica Sörestedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".