Foto: Anna Jutehammar/P4 Gotland

Stiftsjuristen Anna Tronêt om vad som sker om en person väljs till två platser i stiftsfullmäktige

Om en person väljs till två platser i stiftsfullmäktige görs en automatisk avveckling av en av platserna, och det är inte upp till kandidaten att välja själv, säger nu stiftsjuristen Anna Tronêt om att miljöpartisten Britt Ronsten kan väljas in på två stolar i stiftsfullmäktige.

Så här skriver Anna Tronêt i en epost till redaktionen: 

Om personen har fått någon eller båda av platserna genom personval, dvs att många har kryssat, blir det platsen med störst s k personkvot, vilket är antalet personröster delat antalet röster på nomineringsgruppen. Om personen inte har fått någon av platserna genom personval, så avgör antalet röster på nomineringsgruppen vilken plats det blir.

Om dubbelvalsavvecklingen innebär att det blir en tom stol i stiftsfullmäktige för att det inte finns fler kandidater på listan, vad händer då?

Då kommer den stolen att vara tom resten av mandatperioden. Det finns ingen möjlighet att flytta mandat mellan nomineringsgrupper. (Kyrkoordningen 38 kap 75 §)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista