Therese Andreas Bruce. Fotografi: Riksarkivet, Landsarkivet i Visby, Porträttsamlingen, volym 12
1 av 4
Therese Andreas Bruce. Fotografi: Riksarkivet, Landsarkivet i Visby, Porträttsamlingen, volym 12. Beskuren bild.
Hilbert Björkdahl och Inger Littberger Caissou-Rousseau. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm / SR Gotland
2 av 4
Hilbert Björkdahl är barnbarnsbarnbarn till Andreas Bruce. Inger Littberger Caissou-Rousseau har gjort en bok om Andreas liv. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm / SR Gotland
Therese Andreas Bruce ligger begravd på Södra kyrkogården i Visby. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
3 av 4
Therese Andreas Bruce dog 1885 och ligger begravd på Södra kyrkogården i Visby. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
Therese Andreas Bruce. Fotografi: Riksarkivet, Landsarkivet i Visby, Porträttsamlingen, volym 12
4 av 4
Therese Andreas Bruce. Fotografi: Riksarkivet, Landsarkivet i Visby, Porträttsamlingen, volym 12

Gripande bok om Therese som 1826 blev Andreas

11 min

Therese Bruce som föddes 1808 levde hela sitt vuxna liv som Andreas. Nu finns boken om hans liv som HBTQ-person på 1800-talet.

Året 1808 föddes i Stockholm Christina Therese Isabelle Jeanette Louise, dotter till kammarjunkare Adam Bruce och hans hustru Fredrica Charlotta Wijnblad.

Men Therese kände sig inte som kvinna, utan som man. Som sextonåring klassades han som "hermafrodit". Från det ögonblicket levde han med namnen Ferdinand Andreas Edvard. 1829 kom Andreas till Gotland för att arbeta för handelsmannen och skeppsbyggaren Jacob Dubbe vid Rosendal i Follingbo.

I hemlighet föddes 1837 en dotter och gentemot henne agerade Andreas som far. Sjuttiosju år gammal dog Andreas 1885 i Visby och blev begravd på Södra kyrkogården.

Nu har Inger Littberger Caissou-Rousseau som är docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet, skrivit boken "Therese Andreas Bruce - en sällsam historia från 1800-talet".

I boken finns hans egen levnadsberättelse och även ett antal brev som Andreas skrev till dottern. Det handlar också om hur Andreas pekats ut som förebild för Tintomara i Drottningens juvelsmycke av Carl Jonas Love Almqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista