EU-ministrar diskuterar fiskekvoterna i Östersjön

Fiskekvoterna i Östersjön ska stå på agendan när EU:s jordbruks- och fiskeministrar möts i Luxemburg torsdag denna vecka.

På ministerrådet ska EU:s jordbruks- och fiskeministrar komma överens om Östersjökvoterna för nästa år gällande torsk, lax och sill. I ett pressmeddelande från Landsbygdsdepartementet sägs att "Sverige fortsätter arbeta för ett långsiktigt hållbart fiske i Östersjön och stödjer målet om ett maximalt hållbart uttag (MSY) så snart som möjligt, eller senast till år 2020".

– Sveriges inställning är som alltid att vi ska bruka utan att förbruka. Vi behöver goda fiskebestånd för ett levande hav, säger statssekreterare Magnus Kindbom, som ska representera Sverige, i pressmeddelandet.

Under mötet kommer också fiskeförhandlingarna mellan EU och Norge gällande kvoterna i Skagerrak och Nordsjön diskuteras. Sverige anser att kvoterna ska vara på en nivå som är långsiktigt hållbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista