Gotland tackade nej till möte om flyktingmottagande

1:42 min

Gotland har haft svårt att ta emot de 30 flyktingar per år som man tidigare hade avtal om, därför ville Kirsti Ollikainen på Migrationsverket berätta om kvotflyktingar som skulle kunna placeras på ön. Men regionen tackade nej till en träff med henne.

När Kirsti Ollikainen på Migrationsverket kontaktade Gotland hösten 2012 lät det först positivt, men när hon erbjöd sig att komma till ön i våras och informera om kvotflyktingar tackade regionen nej.

När Radio Gotland intervjuade regionsstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) om det låga flyktingmottagandet den 25 oktober, sa han att beror på att det saknas bostäder, men han sa också att Migrationsverket inte låtit Gotland ta ansvar för flyktingar. Något som förvånar Kirsti Ollikainen.

– Jag vet inte vad mer vi kan göra, säger Kirsti Ollikainen och skrattar när hon får höra intervjun med Åke Svensson.

Enligt Åke Svensson så handlar det hela om ett missförstånd. Det har helt enkelt blivit en begreppsförvirring. Åke Svensson säger att han ställde sig frågande till varför migrationsverket inte ville placera asylsökande här. Men det som migrationsverket vill diskutera är inte att placera asylsökande på Gotland utan kvotflyktingar.

Sverige tar emot 1900 kvotflyktingar varje år, direkt från flyktingläger ute i världen som drivs av FN-organet UNHCR.

Kvotflyktingarna har redan fått uppehållstillstånd innan de kommer till landet, och erbjuds direkt en bostad i någon av landets kommuner.

När det gäller asylsökande så handlar det om människor som flyr till Sverige på grund av krig, förföljelse eller andra orsaker. De kan inte bo på Gotland, enligt Migrationsverket eftersom det krävs täta kontakter med handläggare när man utreder om de ska få stanna. Men när de fått uppehållstillstånd  och blivit så kallade kvotflyktingar, skulle de kunna bo här på ön.

På frågan om varför Region Gotland tackade nej till ett möte med Migrationsverket så har P4 Gotland ännu inte fått något konkret svar.

Enligt Migrationsverket så är det en tjänsteman inom regionen som tackade nej till ett möte och detta är något som regionrådet Åke Svensson inte kan kommentera.  

Däremot så är han mycket positiv till ett nytt möte med Migrationsverket där just frågan om fler kvotflyktingar till Gotland kan diskuteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista