Lars Stjernstedt är sensei, alltså mästare i aikido, efter 28 år sträning har han nått femte graden av svart bälte. Foto: Johannes Hallbom/P4 Gotland Sveriges Radio

Lars Stjernstedt är sensei vid Visby Aikidoklubb

Har aldrig använt aikido i självförsvar
16 min

Lars Stjernstedt har hållit på med kampsporten aikido i 28 år, och är i dag mästare med femte graden av svart bälte. 
– Det tar längre och längre tid mellan graderingarna. Min japanske läromästare har åttonde graden, säger Lars.

Lars har på sig en vit tröja av grovt tyg, och ett par breda, svarta samurajbyxor. I sitt hem i Visby lär han ut kampsporten.

– Vi är mellan två lokaler så just nu kör jag lite pass här hemma. Egentligen skulle lokalen behöva vara dubbelt så stor, säger han.

Aikido är en japansk kampsport som uppfanns av Morihei Ueshiba i början av 1900-talet. Man strävar efter att uppnå harmoni genom stora cirkulära rörelser, där man skall lägga sin kraft till sin partners. Det är främst ett självförsvar, även om Lars aldrig har behövt använda det utanför träningslokalen.

-Man har ju ett val att gå därifrån om en turbulent situation skulle uppstå, eller försöka prata med en person som av någon anledning är aggressiv. Men aikidon har gjort mig till en mer harmonisk människa, det har jag användning av i vardagen, säger Lars Stjernstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".