Solcellerna på denna fasad lagrar el i blybatterier. Arkivfoto: Hanna Westerlund/Sveriges Radio

Ytterligare en miljon till solceller räcker inte

2:11 min

Rekordmånga har sökt solcellstöd för att göra el till sig själva. Stödet är på 35 procent av kostnaden för installationen. Men trots att Gotland får en miljon kronor extra i stöd redan i år så räcker det inte till alla i kön.

Micael Nilsson är en av dem som fått solcellstöd redan i år tack vare de extra pengarna är. Utan stöd hade han inte haft råd, säger han.

Han ska nu installera en anläggning på 3 kW som ger drygt 3 000 kWh per år. Den kostar 52 000 kronor efter solcellstödet på 27 000 kr och Micael räknar med att den kostnaden är betald inom 10 år. Sen får han gratis el.

Det skulle behövas ytterligare 5 miljoner kronor för att alla 53 som står i kön ska få stöd till solceller. Hur mycket pengar det blir nästa år är inte beslutat, men ju fler som söker solcellstöd desto mer pengar kommer till sökande gotlänningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista