Israeliska soldater som en del av vardagen. Settler Watch är Johannes Mosskins organisation som verkar i Israel för mänskliga rättigheter. Bilden som visas på storskärmen här är tagen av Haim Schwarczenberg, en helt vanlig palestinier med lånad kamera i handen. Foto: Patrik Annerud/Sveriges radio P4 Gotland

Internationella problem och möjligheter på Hemse

5:52 min

Hållbarhet, matbrist, hbtq-frågor och kränkningar av mänskliga rättigheter. Ämnena var många på den sjätte internationella dagen i Hemse. 15 organisationer hade bullat upp ett digert föreläsningsprogram.
Ett av de mest välbesökta inslagen var Johannes Mosskins rapporter i bild från Västbanken.

Den israeliska människorättsorganisationen B´Tselems kameraprojekt på Västbanken har gjort vanliga palestiner till aktörer istället för offer, fast på ett icke-våldsamt sätt. Organisationen har försett ett par hundra palestiner, unga såväl som gamla, med videokameror. Med dem filmar de sin vardag. Och på bild kommer flera klara brott mot internationella krigslagar, enligt Johannes Mosskin. Han är uppvuxen i Jämtland men har kommit att göra karriär i ämnet internationell männikorättsproblematik. Som grundare av organisationen Settler Watch arbetar han bland annat med Israel-Palestinakonflikten, och samarbetar med israeliska B´Tselem. I Hemse visade han filmklipp från palestinierna, som med avskalad tydlighet berättade om palestiniernas av israelisk militär inskränkta vardag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista