Det ser mörkt ut för färjetrafik mellan Visby och Västervik i sommar

2:13 min

Det blir nog ingen trafik mellan Västervik och Visby. Det säger Gotlandsbåtens vd Lars Meijer efter att regionen presenterat sitt erbjudande till bolaget. Vi kan inte ta risken ekonomiskt, säger han.

Region Gotland erbjuder Gotlandsbåten att under sommaren 2014 få ha kryssningskajen som sin grund för trafiken. Men då färjeläget är upptaget av kryssningstrafiken, så föreslår regionen att bolaget ska använda färjeläget vid Holmen i inre hamnen.

Men det färjeläget måste rustas upp, och det får Gotlandsbåten stå för. Att ha trafik där kräver också dispens från Sjöfartsverket.

Under Almedalsveckan har Destination Gotland sagt att det går bra att använda de två färjelägen som de använder, dvs färjeläge 5 och 6.

För att Gotlandsbåten ska kunna använda de färjelägen krävs ett gemensamt arbete mellan transportstyrelsen, Destination Gotland, Gotlandsbåten och regionen för att få ett godkännade av säkerhetssystemet ISPS.

Enligt erbjudandet från regionen ska Gotlandsbåten betala de hamnavgifter som gäller idag, och som fullmäktige tagit beslut om.  Regionen kan inte stötta med pengar för att rusta upp färjelägen för ett privat bolag, det får vi inte enligt reglerna, säger Åke Svensson, regionstyrelsens ordförande.

Regionsstyrelsens arbetsutskott var enigt om de erbjudande om kajplatser som presenterades.

Gotlandsbåtens Lars Meijer, som deltog på presskonferensen, är besviken men inte överraskad av förslaget. Det är som att kasta sig ut i en ekonomisk dimma att acceptera det här. Vi har inte råd med de runt 10 miljoner som det skulle kosta att rusta upp kajplats 4 och betala full hamnavgift.

Under tisdagen ska Gotlandsbåten ha styrelsemöte och Lars Meijer säger att han inte kommer rekommendera fortsatt arbete med trafik mellan Gotland och Västervik. Det blir ingen trafik 2014 och jag kan inte se att det finns nån möjlighet till trafik 2015 heller. Vi kan inte vänta på de diskussioner som krävs för att få tillgång till färjelägen 5 och 6.

Regionsstyrelsens ordförande Åke Svensson, S, säger att han är den första att beklaga att det nu ser ut som att Gotlandsbåten drar sig ur planerna på trafik mellan fastlandet och Gotland.