Slite kyrka inget ansvar för Samfälligheten Gotlands kyrkor

Kyrkan i tätorten Slite får inte tillhöra Samfälligheten Gotlands kyrkor, som ansvarar för restaurering och underhåll av de gotländska medeltida kyrkorna. Othem-Boge församling får avslag på en begäran att just tätortskyrkan i Slite skulle bli ett ansvar för Samfälligheten.

När Församlingsdelegerade i Samfälligheten Gotlands kyrkor sammanträdde på måndagen hade de en skrivelse på bordet från Othem-Boge församling.

Den handlade om Slite kyrka - alltså den första kyrkan som byggdes på Gotland sedan 1300-talet, ungefär. Den byggdes mellan 1959-60 och ritades av arkitekt Holger Jensen från Köpenhamn.

Den ingår inte i den Samfällighet av kyrkor på Gotland som omfattas av de stora restaureringssatsningar som återkommande görs.

När Samfälligheten bildades var det församlingskyrkorna som ingick - och för Slite, som ju rent geografiskt är Othem socken gäller att det är Othem och Boge som är församlingskyrkor.

Men Othem-Boge församling vill nu alltså att den moderna tätortskyrkan också skall hamna under Samfällighetens vingar och ansvar.

I Samfälligheten Gotlands kyrkor ingår ju öns medeltida kyrkor - alla K-märkta och skyddade enligt kulturminneslagen.

Men Slite kyrka, som ligger på en höjd mitt i Slite samhälle, har bara stått där i omkring 50 år och kan inte jämföras med de andra medeltida kyrkorna på ön.

Därför blev det AVSLAG för Othem-Boges begäran.

Samfälligheten ser också, sannolikt att ett ja till kyrkan i Slite, skulle ha betytt ett ännu större åtagande än enbart Slite, med tanke på andra kyrkor av modernare snitt som snart står inför stora renoveringsbehov.

Exempelvis hamnkyrkan i Klintehamn, flera nyare kyrkor i Visby eller kapell längs kusten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".