Gotlandsbåten börjar sin trafik 2014

4:00 min

Efter många turer ser det nu ut som att Gotlandsbåten ska börja med färjetrafik mellan Visby och Västervik sommaren 2014. Vad tycker du om beskedet som bolaget kom med i dag - kommentera gärna.

Gotlandsbåtens vd Lars Meijer sa vid en presskonferens på onsdagen att båten som är aktuell tar 1200 passagerare och 400 bilar. Gotlandsbåten presenterar inte namnet på den färja som är aktuell, ännu. I morgon ska Gotlandsbåten lägga en förskottshyra på den båt som de ska använda i trafiken

- Det känns väldigt stimulerande att vi har kommit så långt, säger Lars Meijer. Senast vid årsskiftet ska man kunna börja ta emot bokningar.

I Visby kommer Gotlandsbåten att använda färjeläge 4 och 7 för sin trafik. Destination Gotland har lovat att lösa alternativa färjelägen när det behövs, samt betala två miljoner för kajbygge. Region Gotland kommer att betala tre miljoner kronor i marknadsföring. 

Ska anställa hundra personer

I mitten på juni 2014 kommer trafiken igång och ska köra i två månader. Det finns planer på trafik i tre somrar, till att börja med. Vad en biljett kommer att kosta, sas det inget om vid presskonferensen.

Det kommer att behövas 100 anställda, såväl svensk som utländsk är aktuell. All servicepersonal kommer att vara svensk eller lokal, sa Lars Meijer.

- Det här var från början en vinna-vinna-situation eller en förlora-förlora-situation. På en skala från 1 till 10 är jag 8 nöjd, så har jag något kvar att jobba med, säger regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S).

Småländsk glädje över båtbeskedet

Västerviks kommundirektör Carl-Magnus Mårheden kommenterade på Västerviks kommuns hemsida beslutet:

- Det är mycket positivt! Det här medverkar till att ska kunna uppnå målen i vår strategi för turism. Vi är startklara direkt. Nu kommer vi omgående att börja planera av både marknadsarbete och anpassning av hamnen.

Destination Gotland skickade på eftermiddagen gratulationer till Gotlandsbåten via Twitter där de skrev att de såg fram mot konkurrensen.

Ännu återstår dock att Gotlandsbåtens färja ska godkännas av de svenska sjöfartsmyndigheterna.