Ingen kom till EU-information

2:17 min

När den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Anna Hedh igår kväll skulle prata i Visby om "varför man skall bry sig om EU", lyste åhörarna med sin frånvaro. När mötet skulle börja hade ingen kommit.

Med tanke på att det är val till Europaparlamentet i maj 2014, tyckte Anna Hedh att det var oroande att gotlänningarna inte intresserade sig för det hon hade att säga.

I kyrkan kallas det "mässfall", när det inte blir någon gudstjänst för att församlingen sviker. I arbetarrörelsens hus i Visby skedde det igår någon sorts politisk variant på mässfall, när ingen åhörare hade bänkat sig när tiden var inne.

EU-parlamentarikern Anna Hedh tog det hela med fattning, men sade att det gör henne orolig om folk inte fattar hur mycket de behöver bry sig om Europapolitiken.

Anna Hedh hade med sig de svenska Socialdemokraternas kommunikationsombudsman i EU-parlamentet Sören Juvas.  Han ville se mötet som en pulsmätare inför EU-valet i maj. Inför det valet insåg han att det krävs en del mobiliseringsansträngningar.

Den gotländska riksdagsledamoten Christer Engelhardt (S) tänkte att Gotland fick ett exempel nyligen på hur ett EU-direktiv direkt kan beröra jobben på Gotland - tobaksdirektivet - och Gotlandssnus i Roma.

Medan samtalet pågick om varför åhörarna uteblivit dök Johnny Wiberg upp, han tittade in för att han var i Arbetarrörelsens hus i ett annat ärende. Han har nyss kommit hem från en studieresa i Bryssel. Hans besök i EU-parlamentet fick honom att komma hem till Gotland och hårdare agitera för deltagande i det kommande EU-valet.

Janica Sörestedt, ombudsman för Socialdemokraterna på Gotland, sade att hon trodde att Europapolitiken känns ganska avlägsen gotlänningarna.

- Det känns väl alltid tråkigt att stolarna är tomma, men jag ger inte upp för det. Vi kommer igen, sade Sörestedt.