Önskemål om "nattis" på Gotland

Nästa år kan det bli aktuellt med nattöppen barnomsorg på Gotland igen igen. Nu ligger bollen hos öns politiker.

Ett femtiotal föräldrar är intresserade av ”nattis” på Gotland.
Det visar svaren som kommit in sedan barn- och utbildningsförvaltningen frågat föräldrar om att starta nattöppna dagis.
Idag är det föräldrar och vänner som får ta hand om barnen när föräldrar jobbar natt. Det handlar om sjöfolk, resturanganställda, skiftarbetare samt arbetsresor och fackligt arbete som är några orsaker till behovet av nattomsorg för barn.
Förutsättningen för det hela är, enligt Freddy Sirland som är sakkunnig på Barn och utbildningsförvaltningen, att politiker i budgetberedningen ger uppdraget att vidareutreda möjligheterna till nattöppna dagis på Gotland.
Regeringen har gjort flera försök till riksdagsbeslut men det finns idag inga krav på kommunerna att anordna nattis. Detta hindrar dock inte kommuner från att införa nattis som en frivillig service, enligt Freddy Sirland.
1998 avslogs möjligheten i länsrätten att få barnomsorg nattetid men då handlade det om dygnstillsyn under längre period och socialförvaltningens ansvar. Nu handlar det om kommunal natttillsyn där barnen går hem på dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".