Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

14 motioner till LRF-stämman

Nästa vecka, fredagen den 18 mars, samlas öns lantbrukare till LRF Gotlands stämma i Hemse.

Till stämman har 14 motioner lämnats in, varav två handlar om lantbrukets konkurrensvillkor och lönsamhet.

Det är Karlsökustens LRF-avdelning och Stånga-Lye avdelningen som vill att LRF centralt ska satsa alla resurser för att förbättra lönsamheten för basproduktionen inom svenskt lantbruk.
De vill också se riktade kampanjer för svensk mat.

Hejnum-Bäl avdelningen vill se fler informationsskyltar i de gotländska åkrarna med texter som ”Här växer råg”.

Mästerby Väte LRF-avdelning tycker att det är oacceptabelt att de gotländska bönderna var utan el och telefon i flera dygn under stormen i början av januari i år och att de gotländska lantbruksföretagen bör kontaktas av myndigheterna vid långvaria avbrott.

Även LRF i Norrlanda har drabbats, men har främst synpunkter på telefonnätet som ofta slås ut.
Sommartid slås telefonnätet till exempel ut av elstängsel och störningarna ökar också om det rgenar mycket. Avdelningen vill nu att Telia samarbetar med Geab och gräver ner telefonledningarna.

I Dalhem vill lantbrukarna att mobiltelefonnätet byggs ut. Och kräver att det mobila telefonnätet på Gotland blir heltäckande.

I Rute-Bunge-Fleringe vill lantbrukarna att rådjur, vildsvin och hjortar märks med id-nummer så att man kan spåra ägaren av ett djur, eftersom det nu blir allt vanligare med just viltskador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".