Körledaren Eric Ericson vid invigningen av Bergmanveckan 2007 här tillsammans med Radio Gotlands Eva Sjöstrand och kompositören Lars Edlund. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Tonsättaren Lars Edlund har avlidit

Tonsättaren och sommargotlänningen Lars Edlund avled i helgen, 91 år gammal. Tillsammans med den kände körledaren Eric Ericsson, var Edlund en del av "det svenska körundret".

Lars Edlund började som kyrkomusiker. Han var i många år gehörslärare vid Musikhögskolan i Stockholm, hans musikpedagogiska verk Modus Vetus och Modus Novus har blivit omistliga för landets musikstudenter.

Lars Edlund var  sommargotlänning i Lau på sydöstra Gotland. En tid på 1970-talet bodde han permanent på ön och fungerade som körledare i Visby.

Lars Edlund hade del i "Det svenska körundret" som skapades av och kring hans gode vän körnestorn Eric Ericson, som också avlidit i år.

Lars Edlund har tonsatt verk av Gunnar Ekelöf och Tomas Tranströmer och bland det han arrangerat finns tre gotländska folkvisor som sjungs av många körer.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".