Linda Ringblom. Arkivfoto: Cristina Jardim Ribeiro / Sveriges Radio P4 Gotland

"Snippgympa" på listan över 2013 års nya ord

Linda Ringblom: "Ordet ska vara avdramatiserande"
1:36 min

Gotländska Linda Ringblom och Nina Klose skapade ordet "snippgympa". Nu finns det med på Språkrådets nyordslista för 2013. 

Snippgympa: Knipövningar för muskulaturen kring könsorganet som bland annat syftar till att stärka muskler och förebygga inkontinens. (Språkrådets definition)

Hästlasagne, nagelprotest och selfie. Det är några av de ord som tillkommit och etablerat sig i svenskan under det gångna året och som nu finns med på Språkrådets nyordslista.

Nyhetshändelser ligger bakom många av orden, men även trender och inte minst det faktum att vi blir allt mer uppkopplade gör avtryck i språket. Klicktivism och nätvandra är två av de mer kreativa exemplen.

Språkrådet har sammanställt listan i samarbete med Språktidningen.

-Anledningen till att vi behöver nya ord är att vi behöver prata om nya fenomen och har vi inte ord för dem så kan vi inte prata om nya saker helt enkelt, säger Per-Anders Jande, nyordsansvarig på Språkrådet.

Med hjälp av tips från allmänheten och Språkrådets "nyordsjägare" väljer rådet årligen ut ett antal ord som har med nyhetshändelser att göra och som säger något om språkliga och samhälleliga trender.

-Tipsen sammanställs och grovsorteras, och bland de ord som sedan finns kvar väljer vi ut några som vi tycker är speciellt intressanta.

Listan består i år av totalt 40 ord.

Vissa ord i listan har fått mer spridning än andra, säger Per-Anders Jande.

-Selfie, twerka och hästlasagne, och de ord som är kopplade till väldigt uppmärksammade nyhetshändelser är förstås sådana som har använts väldigt mycket medan andra kanske har använts mindre.

TT: Vad tror du att vi kommer att se mer av på listan framöver?

-Vi kommer fortsätta att välja orden på ungefär samma sätt. Ord kopplade till nyhetshändelser kommer att vara vanliga och jag antar att internetsamhället kommer att fortsätta att ge avtryck i ordförrådet, säger Per-Anders Jande.

Tio andra exempel på ord från listan:

 • 5:2-diet: En diet som innebär kraftigt begränsat kaloriintag två dagar per vecka och normalt intag under veckans fem resterande dagar.
 • Twerka: Att intensivt skaka rumpan i takt till musik.
 • Hästlasagne: Lasagne som innehåller odeklarerat hästkött. Ordet används också i överförd betydelse för något som är av låg kvalitet och av oklart ursprung.
 • Selfie: självporträtt publicerat i sociala medier.
 • Nagelprotest: Protest som uttrycks genom att man målar naglarna i symbolisk färg.
 • Kjolprotest: Protest mot att kortbyxor inte är tillåtna arbetskläder, där män i stället klär sig i kjol i sommarhettan.
 • Budgetstup: Ord som används för att beskriva att USA:s statsbudget inte tillåter mer utgifter, och att staten därför tvingas lägga ner viss offentlig verksamhet i väntan på en godkänd budget.
 • E-cigarett: Elektronisk cigarett som innehåller nikotin men ingen tobak.
 • Klicktivism: Ökad användning: aktivism bestående av att skriva under upprop på webbplatser, klicka "gilla" på Facebook och liknande.
 • Nätvandra: Söka upp unga på nätet för att kunna ge stöd.

Snippgympa i tre steg

Gör så här: Det är viktigt var du ska lyfta. Lyft området mellan anus och könsorganet, så att du suger upp det området och att du lyfter det inåt i kroppen.

 1. Styrkesknipet, då kniper man så mycket man kan i kanske fem sekunder, sedan slappnar man av i fem sekunder.
 2. Uthållighetsknipet, knip inte allt du kan, men håll så länge du kan. Sedan
 3. Snabbhetsknipet, då kniper du snabbt, ganska mycket och sedan slappnar du av. Om man lätt kissar på sig när man nyser, då är det bra med snabbhetsknipet.

De här knipövningarna ska till exempel motverka livmoderframfall som är vanligt när man är äldre. Men man kan också snippgympa för att förebygga hemorrojder och alla sorters inkontinens.

SR/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".