Den gotländska gruppen tillsammans med städgruppen i byn Mailimoja. Foto: Region Gotland

Miljoner till utbyte med Tanzania

Region Gotland har fått drygt två miljoner av Sida för att fortsätta ett utbytesprojekt med en kommun i Tanzania. Vatten- och avfallsprojektet med Kibaha i Tanzania har pågått sen 2001. Projekten handlar bland annat om att förbättra vattenförsörjningen men också att öka miljömedvetenheten.

Projektet har nu utökats till att även handla om kulturellt utbyte. Bland annat genom att via dans, musik och teater föra ut miljöbudskap till barn i skolåldern.

Bengt-Olof Grahn, som är projektledare vid regionen, säger bland annat att man under projekttiden hittills förbättrat renhållningsarbetet i Kibaha, bland annat med hjälp av den sopbil som Region Gotland skänkt.

I två byar finns nu avtfallsstationer och lokala städgrupper som ansvarar för insamlingen av skräp. Städgrupperna får viss ekonomisk ersättning vilket lett till flera arbetstillfällen och ökad inkomst för vissa byinvånare.

Via skolbarn ska nu projektet utökas för att med hjälp av musik, dans och teater föra ut budksapet om hur viktigt det är att avtallet minskar och att det inte skräpas ner.

I utbytet mellan Gotland och Kibaha ingår också ett antal resor mellan kommunerna. Gotlänska politiker och tjänstemän ska besöka Tanzania en gång varje år och tanzaniarna kommer även att besöka Gotland en gång om året.

Region Gotland har även sökt pengar för ett lokalt demokratiprojekt i Gammelsvenskby i Ukraina, men där blev det den här gången inga pengar från Sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".