1 av 3
Vindflöjlar på innerstadsfastighet. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland Sveriges Radio
2 av 3
Vindflöjel på Västergarns kyrka, nytillverkad 1986. Foto: Katarina Hedström/P4 Gotland Sveriges Radio
3 av 3
Kyrkan i Västergarn, med vindflöjeln som tillverkats 1986. Foto: Katarina Hedström/P4 Gotland Sveriges Radio

Försvunnen vindflöjel från Västergarns kyrka misstänks sitta på hus i Visby

2:19 min

På en fastighet i Visby innerstad sitter en drakhuvud-formad vindflöjel, som just nu väcker intresse i Västergarn. Henry "Henna" Carlsson misstänker att det kan röra sig om flöjeln från deras kyrktorn. 

I kyrktornet i Västergarn sitter en nysmidd vindflöjel, istället för den urgamla som de blivit av med. Det finns nu de som tror att det är vindflöjeln från Västergarns kyrka som på grumliga vägar hittat till Visby.

Västergarnsbon Henna Carlsson vill att länsstyrelsen reder ut saken.

För många år sedan försvann den vindflöjel som suttit högst upp i kyrkspiran på Västergarns kyrka. Flöjeln, formad som ett drakhuvud, hade ramlat ned och tagits in i kyrkan. Där, intill dopfunten, stod också ett par gamla svärd som hittats vid utgrävningar i Västergarn, berättar Henna Carlsson.

Men föremålen är borta från kyrkan.

Nu har de i Västergarn fått höra att det på en fastighet i Visby innerstad sitter just en drakhuvud-formad vindflöjel som mycket väl skulle kunna vara den de blivit av med.

Jag ber Henna Carlsson titta i min kamera på bilder som Radio Gotland tagit av den vindflöjel som tronar, väl synligt på innerstadshuset.

-Ja, absolut! Det är den det. Det är en så´n flöjel det. Det var formen av ett drakhuvud och det är precis vad den här är. Jag kan inte, med det minnet jag har, se annat än att det är den flöjel som alltid suttit på Västergarns kyrka, säger han.

På den aktuella innerstadsfastigheten sitter dessutom en sorts "spira" till. Henna Carlsson har därför också kontaktat kyrkorådet i Endre. För de har också blivit av med sin tornprydnad - själva kyrktuppen. Och misstankar finns att den där spiran på Visby-huset är lämningar efter Endres kyrktupp.

- Och därför ringde jag upp kyrkorådet i Endre, men de som satt där idag visste inget, säger Henna Carlsson. Men i Endre tog de kontakt med de äldre i församlingen som visste att berätta att deras flöjel försvann i samband med en restaurering. Det var en kyrktupp de hade i spiran på sin kyrka.

Henry "Henna" Carlsson hoppas att länsstyrelsen ska undersöka misstankarna och att det leder till att kyrkorna får tillbaka det de blivit av med.

Ägaren till innerstads-fastigheten säger till Radio Gotland att han förvärvade fastigheten flera år efter att den påstådda stölden ska ha ägt rum. Han säger dessutom att den ena vindflöjeln är nytillverkad, den andra gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista