Behzad Rahnama från Iran studerade vindkraft vid Högskolan på Gotland. Nu har han lämnat Sverige och Gotland. Arkivfoto: Jonas Neuman/SR Gotland

Högskolan tappar internationella studenter

96 procent färre utlandsstudenter på Campus Gotland
5:04 min

De utomeuropeiska studenterna på Campus Gotland har på tre år minskat med 96 procent.
Förklaringen heter kort och gott: studieavgifter.

I hela landet sjunker andelen internationella studenter på högskolan.
På Gotland är trenden nästan pinsamt tydlig.
När Radio Gotland frågar Annika Jörnemark, internationell handläggare på Uppsala universitet, om hur många av Campus Gotlands studenter som kommer från länder utanför EU, så svarar hon:
- Jag kan bara säga att jag vet en student helt säkert.

Visserligen har de europeiska utlandsstudenterna ökat något sedan Högskolan på Gotland blev Uppsala universitet Campus Gotland, men ambitionen att få influenser från hela världen kommer helt på skam.
Siffrorna är nedslående:
2011 pluggade 63 utomeuropeiska utbytesstudenter på högskolan på Gotland. Ett år senare var de 36. Och år 2013 ett par stycken.
De två internationella mastersprogram som finns på Gotland har tio studenter vardera idag. De borde vara dubbelt så många.

Det som hände var att högskolorna höstterminen 2011 började ta ut studeavgifter för studenter från länder utanför EU. Tidigare var det gratis. Nu kostar det 60-70 tusen kronor - per läsår. 

Just idag skriver tre tunga näringslivschefer och ett par universitetsrektorer på DN debatt att problemet dyra utbildningar i Sverige för studenter från utanför EU måste lösas. Deras förslag är att lösa det genom att ge fler stipendier, än idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".