1 av 2
På en skiss över vattenverket i Tingstäde pekar Jonas Aaw var UV-reaktorn ska placeras. Foto: Patrik Annerud/SR Gotland
2 av 2
Vattenchef Jonas Aaw framför det största vattenverket på Gotland, det i Pilhagen i södra Visby. Foto: Patrik Annerud/SR Gotland

Farliga bakterier i vattnet ska oskadliggöras med ny ljusreaktor

1:36 min

För lite har gjorts för att bekämpa parasiter i vattnet. Nu investerar Region Gotland i en UV-reaktor i Tingstädes vattenverk, en åtgärd som ska höja säkerheten mot bakteriedöden.

På onsdagen konstaterades ett tredje fall på kort tid i Småland av bakterieinfektion från bakterien Clostridium difficile. Tidigare har två människor dött av infektion från bakterien, den tredje verkar ha tillfrisknat.
Just denna bakterie är en av de riskbakterier som det gotländska vattenledningsnätet måste skyddas från.
Precis i dagarna förbereds installationen av ny reningsutrustning i Tingstäde, där både bakterier, parasiter och virus ska sättas ur spel med hjälp av ultraviolett ljus.
- Vi gör det här för att man nu vet att ultraviolett ljus faktiskt fungerar, säger Jonas Aaw som är chef för Region Gotlands vattenavdelning.
Han ser däremot inte någon möjlighet att ersätta klortillsatserna i vattnet med den ultravioletta ljusbhandlingen.
- Nej, inte så länge jag är chef för vattnet på Gotland. Alla håller inte med mig men jag menar att riskerna är för stora för de stora sammankopplade vattennäten då, det är ju inte bara råvattnet som kan påverkas av bakterier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista