Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Lamm som skulle till slakt skadades under transporten

Bilen har använts i flera år.
1:44 min

Det var en kant i transportbilen som skadade de trettiotal lamm som kom till Gotlands Slagteri under julen med blödande framben. Liknande skador har tidigare drabbat grisar i Norrland.

Enligt Gotlands slagteris veterinär Sven Nielsen, så är denna typ av akuta blödningar på lammens ben väldigt ovanliga.

I de kompletteringar till anmälan som kommit in till länsstyrelsen idag så står det att slakteriets personal, som tog emot och bedövade djuren, upplevde att en del av lammen var mycket oroliga och rädda. Det här uttryckte sig genom att lammen ''red'' och hoppade på varandra när de stod i slakteriets gruppboxar.

Transporten har använts under flera år och den ska nu tas ur bruk för får och lammtransporter, däremot så kommer den att fortsätta köra nöt och gris. Och trots att lammen skadats svårt i transporten så var den godkänd för att transportera får vilket nu skall ses över.

Länsveterinären Agneta Carlsson Norström har under dagen varit i kontakt med andra länsstyrelser i Sverige för att uppmärksamma dem på att dessa transporter kan ge skador på djuren. Länsveterinären säger till P4 Gotland att länsstyrelsen i Norrland tidigare har hittat liknande skador på grisars klövar, men att de då inte kunnat reda ut hur blödningarna uppstått.

 Länsstyrelsen på Gotland kommer att anmäla problemen till Jordbruksverket, då liknande transporter troligtvis finns på andra håll i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".