Vårdcentralerna Wisby Norr och Wisby Söder. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland

Kostnaden för hyrläkare på Gotlands vårdcentraler fördubblad på tre år

Patient: Det är alltid nya läkare
2:18 min

Kostnaderna för hyrpersonal inom den gotländska vården ökade återigen 2013, efter att tidigare ha gått ner. 

Även om kostnaderna för stafettläkare inom specialistvården minskat, så ökar kostnaderna för hyrläkare på vårdcentralerna på grund av brist på allmänläkare i landet enligt den gotländska vårdledningen.

Region Gotland har lyckats rekrytera en del läkare, framförallt från utlandet, men det tar tid att introducera dem i vården, säger hälso- och sjukvårdschefen Maria Dalemar.

Inom specialistvården har regionen också lyckats minskat kostnaderna för hyrläkare rejält sedan 2011. Men samtidigt har alltså kostnaderna inom primärvården fördubblats på tre år och slutnotan för 2013 kommer där att hamna på omkring 15 miljoner kronor.

Förutom att det blir dyrt för skattebetalarna när regionen anlitar läkare via bemanningsföretag så skapar det osäkerhet hos patienterna. Vide Pettersson och Gun Söderberg som tillhör vårdcentralen Wisby Söder är två av dem som börjar tröttna på att träffa många olika läkare.

Flera lokala P4-kanaler rapporterar i dag hur mycket stafettläkarna kostar ekonomiskt och vad det kostar patienterna känslomässigt att träffa nya läkare och att få vänta i månader på att få vård. Hashtagen #vadkostarvården kommer att användas i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".