Beslag av spice som Polismyndigheten i Västmanland har gjort. Foto: Polisen

Ökning av drogen spice på Gotland oroar

1:53 min

Den syntetiska drogen spice ger allvarligare symptom än vanlig cannabis och kan leda till akuta förgiftningar. Mer om spice i programmet Kaliber klockan 12 i P1 idag.

Eva Lindvall, som jobbar på alkohol och drogrådgivningen i Visby möter allt oftare ungdomar som röker spice.

Redan tidigare har polisen på Gotland slagit larm om att användingen av den syntetiska drogen spice ökar bland unga. Och det här är något som bekräftas av alkohol och drogrådgivningen.

Anledningarna till att drogen spice lockar kan vara olika, men en förklaring är att den dels är billigare än tex cannabis som görs av hampa och dels att de många olika kemiska varianterna inte hunnit förklaras olagliga. Men de som använder spice riskerar alltså gengäld svårare skador eftersom drogen kan leda till medvetslöshet, kramper och njursvikt.

Statistik från Giftinformationscentralen visar också att antalet fall av förgiftning på grund av spice ökar i landet i stort. Några siffror för Gotland finns inte, men på Visby lasarett berättar personalen att antalet som kommer in akut på grund av att de rökt spice har ökat och ofta är det ungdomar i gymnasieåldern. Och Eva Lindvall på alkohol och drogrådgivningen bekräftar det hela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista