Lekplats vid förskolan Asken i Visby. Arkivfoto: John Almqvist/P4 Gotland Sveriges Radio

Dagisbrist i Visby byggs bort i år

Givetvis kommer det att underlätta
1:53 min

Bristen på förskoleplatser i framförallt Visby gör att det ska byggas en ny förskola med tre avdelningar redan i år, i östra Visby, på ängsområdet mellan Allégatan och Stora Törnekvior.

Mats Hanell som är förskole- och grundskolechef berättar att förskolan hamnar just där för att det byggs så mycket nya bostäder i det området.

Under många år har bristen på förskoleplatser i Visby fått ordnas med olika provisoriska lösningar. På Gråbo öppnades det förra året en ny avdelning i en lägenhet och på Tjelvarskolan hyser man varje vår in dagisbarn som inte får plats någon annanstans.

Men även på landsbygden är det köer till förskolorna. Sanda förskola är full och i Eskelhem kommer man nu att öppna en provisorisk förskola i lärarbostaden där både dagbarnvårdare och ny personal ska arbeta. Det är en lösning som kommer att bestå tills det byggs en ny förskola i Tofta, vilket kanske kan komma igång nästa år.

I Roma, där det också är hårt tryck på dagisplatser, ska det tidigare ålderdomshemmet byggas om. Och i Västerhejde där kommer de två paviljongerna att stå kvar ännu några år. Men Mats Hanell ser, trots alla provisoriska lösningar, ändå att de barn som behöver förskoleplats kommer att få det i tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".