1 av 2
Hannes Hak säger att det är alkohol som dominerar som berusningsmedel fortfarande. "Det är i alla fall ingen av mina kompisar som använder spice" säger han. Foto: Patrik Annerud/SR Gotland
2 av 2
"Någon enstaka gång" säger Ida Lagerkvist (till vänster) att hon kommit i kontakt med jämnåriga som rökt på. Kompisen Mea tror att det fortfarande mest är alkohol som används soom berusningsmedel. Foto: Patrik Annerud/SR Gotland

Drogen Spice allt vanligare på Gotland

8:19 min

Den syntetiska drogen spice blir allt vanligare bland unga. En drog som ännu inte blivit narkotikaklassad och kan beställas lagligt över internet.

Daniel Eklund på fritidsgården Puma i Visby märker av en oroande attityd hos unga på Gotland.

- De tycker nog att vi vuxna mest är lite mesiga.

När P4 Gotland frågar runt bland unga Visbybor hittar vi ingen som inte har hört talas om spice, även om ingen säger sig ha testat den själv.
- En gång har jag stött på folk som hade den med sig och som rökte, det var på en fest säger 17-åriga Ida Lagekvist.
Själv avstår hon droger, enligt egen uppgift mest för att det är olagligt.

Om du kommer undan med att det inte är olagligt då, skulle det vara ok att röka då?
- Nja...jo alltså egentligen så finns det andra saker som nog har större betydelse för hälsan tänker jag. Som att träna ordentligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista