Fotot är taget från baksidan av RauKs skiva. Foto: Marie Larsson

RauK släpper debutskiva och Two ges ut i Indien

16 min

Gutnisk alternativ-metal på RauKs debutskiva och duon Two har med låtar på skiva som släpps i Indien.

Thomas och Malin Mavian utgör duon Two. Under året har man kontinuerligt producerat och släppt singlar, en medveten strategi som alternativ till att släppa ett helt album. Nu ska två av låtarna ges ut på en samlingsskiva i Indien.

– Det började med att jag gjorde grejer för ett indiskt ljudbibliotek i New Dehli. Där hittade jag en inspelad raga med en tioårig kille och fick idén att testa att göra en låt kring det. Malin kom in på sång och det blev till en Two-låt, säger Thomas Mavian.

En person som Thomas jobbar med vid ljudbiblioteket i Indien hörde låten och vill nu släppa den och en annan låt på en samlingsskiva.

– Han sa att han gillade det, men att det var mycket annorlunda mot hur deras musik brukar låta. Vi har hamnat lite mittemellan med de här låtarna, då de i Indien tycker att det är för västerländskt för dem, och här hemma tycker man att det är för indiskt, säger Thomas Mavian.

Äntligen debutskiva för RauK
Det alternativa metalbandet RauK har funnits sedan 2005 och släppte i december sin debutskiva "0498". Fansen har fått vänta länge, och reaktionerna har varit genomgående positiva.

– Vi har ju spelat de här låtarna länge och våra fans känner nog till dem, samtidigt har vi inte spelat så mycket live så det känns kul att ge ut det nu. Att det inte har kommit ut tidigare beror nog på lathet från oss, säger gitarristen Dan Andersson.

RauK spelar "gutnisk alternativ-metal", och tar musiken som en rolig grej.

– Låtarna har ju ett gotländskt tema och är ju lite på skoj, även om det även finns mer seriösa också. Men vi försöker inte vara tuffa. Nu ska vi vara med i några musiktävlingar i vår, och arbetet med uppföljaren är påbörjat lite smått, säger Dan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista