Tryffel rivs med rivjärn för att användas till smaksättning. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland Sveriges Radio

Saffran, tryffel och jordärtskockor när Meny i P1 sänder från Gotland

Matprogrammet Meny i P1 sänder från Gotland denna vecka för att få en inblick i gotländsk matkultur. Hos Patrik von Corswant bjuds det bland annat på jordärtskockssoppa med bacon.

I veckans Meny besöker programledaren Fia Gulliksson Gotland och lagar en festmåltid med bland andra Gotlands matlandsambassadör Patrik von Corswant, som även driver Stafva gård med mejeri och odlingar.

Gotland var 2013 utsett till Sveriges matlandshuvudstad av regeringen, och Patrik von Corswant tycker att det har betytt en del för maten på ön.

– Det har varit en hel del aktiviteter under året och inte minst har maten lyfts på båtarna och flygen hit och de är viktiga ambassadörer för oss, säger Patrik von Corswant.

Det blir bland annat jordärtskockssoppa med bacon, tryffelomelett med svartrötter, fläskkotletter med rostade rotfrukter och en gotländsk version av risotto; dinkelotto. Till efterrätt lagas saffransostkaka; en variant på den gotländska typiska saffranspannkakan.

Programledaren Fia Gulliksson får också för första gången skörda jordärtskockor och vara med på tryffeljakt i de gotlänska skogarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista