Vindflöjlar på innerstadsfastighet. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland Sveriges Radio

Vindflöjlar på Visbyhus sannolikt inte stöldgods från gotländska kyrkor

1:30 min

Gotlands museum har lämnat sin utredning till länsstyrelsen angående de vindflöjlar som utpekats som stöldgods från kyrkorna i Endre och Västergarn. "Inte troligt" och "tveksamt" slår utredaren fast.

Nej, att de båda ifrågasatta vindflöjlarna på en innerstadsfastighet egentligen skulle höra hemma i spirorna på  Endre och Västergarns kyrkor, det påståendet får inget stöd i den utredning som Gotlands museum gjort på länsstyrelsens uppdrag.

"Inte troligt" och "tveksamt" är slutsatsen i utredningen.

Som vi berättat har en privatperson uppmärksammat länsstyrelsen på att det på en fastighet i Visby innerstad finns vindflöjlar som enligt anmälaren inte är ursprungliga på det huset. Till stöd för att det rörde sig om återfunnet stöldgods framfördes en skriftlig anklagelse från en, nu avliden, person som direkt utpekade att flöjlarna var stulna från Västergarn och Endre kyrkor.

Det rör sig om en drakhuvudformad flöjel och en mer vimpelliknande med initialer.

Men museets utredning slår alltså fast att "det inte är troligt" att den drakliknande flöjeln kommer från Västergarns kyrka.

I Radio Gotland har vi hört den äldre Västergarnsbon Henry Carlsson ge sin minnesbild, att han tycker att Visbyflöjeln liknar den som alltid suttit i tornet på Västergarns kyrka, men utredningen gör gällande att den drakliknande flöjeln i Visby är i mycket gott skick, sannolikt nytillverkad eller möjligen hårt renoverad. Utredningen slår fast att det bara finns muntliga belägg för att Västergarns-flöjeln blev stulen. Men oavsett det så tycker utredaren, efter att ha sett på kyrkfoton från 1967 där flöjeln syns, att den "visar ingen större likhet" med den drakliknande flöjeln på Visbyhuset.

Museets utredare är också tveksam till den andra av Visbyhusets flöjlar, med initialer. Att den skulle komma från Endre kyrka är tveksamt, tycker utredaren och skriver att "det är troligt att den hört till fastigheten och framkom vid restaurering där.

Endre kyrka har nu en tupp i toppen, vad som hänt med den tidigare kyrktornsflöjeln är inte känt. Från äldre foton ser man att den är vimpelliknande, enligt utredaren som synat gamla bilder. Just initialerna på Visbyhusets flöjel gör att museiutredningen slår fast att det är tveksamt att den skulle ha kommit från en kyrka. Initialerna på Visbyhusets flöjel stämmer med en tidigare ägare till huset.

Utredaren har bland annat synat uppgifter i kyrkoinventarieinventeringen, arkivmaterial - handlingar och foton, för respektive kyrka och talat med personer som deltagit under restaureringsarbetet och också den smed som fick göra en ny vindflöjel till Västergarn eftersom de blivit av med sin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista