Hur klarar vi oss om den båtburna landsvägen stängs av en vecka? Arkivfoto: P4 Gotland Sveriges Radio

Klarar Gotland en vecka utan mat?

Handlar om det moderna samhällets sårbarhet.
1:37 min

Efter EU-inträdet 1995 avskaffades Sveriges beredskapslager. Nu ska Livsmedelsverket ta reda på hur samhället klarar sig en vecka utan nya matleveranser. Gotland med sitt ö-läge blir exempel.

När färjan gick på grund i Oskarshamn och några turer ställdes in märkte det direkt.  Skyltar kom upp i matbutikerna om uteblivna leveranser. Det moderna samhällets sårbarhet blev extra tydlig.

– Kommer inga båtar och kan man inte landa några plan, så är ön isolerad, säger Therese Frisell som arbetar med beredskapsfrågor på Livsmedelsverket och leder projektet.

Vad som skulle hända om det blir så, det ska Livsmedelsverket undersöka tillsammans med försvaret, Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB), Region Gotland och Länsstyrelsen i Gotlands län.

Liknande undersökningar i fastlandskommuner ger inget eftersom situationen aldrig ställs på sin spets i och med att de som bor där kan åka iväg på egen hand eller handla i någon grannkommun. Men vi på Gotland blir kvar där vi är, med den mat som finns på ön.

– Det är väldigt enkelt logiskt sett att börja fundera på hur pass självförsörjande är Gotland, vad finns det för mat, hur länge skulle man klar sig, vad finns det för resurser, hur kan man fördela det som finns och hur prioriterar man olika grupper, säger Therese Frisell.

Det handlar om det moderna samhällets sårbarhet, och hur vi klarar oss då, och slutsatserna kommer hela landet att kunna ha nytta av i beredskapsfrågor. Situationen de utgår från är att båtar och flyg ställs in helt under minst en vecka, kanske två.

– Vi tänker ha en workshop under två dagar där vi presenterar den här situationen och sen diskuterar med olika företrädare - vad händer om den här situationen uppstår, säger Therese Frisell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".