Roma klosterruin i vinterskrud. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm / Sveriges Radio P4 Gotland

Bråket om Romateatern nu i Stockholms tingsrätt

2:05 min

Anklagelserna mot den tidigare ledningen i Romateatern, för att ha förskringrat bolagets pengar, ska idag upp i Stockholms tingsrätt i en muntlig förberedelse. 

Det är Romateaterns Thomas Segerström och Maria Lindström som misstänks ha tömt bolaget på pengar och krävs på närmare en miljon kronor.

Roma klosterruin ligger idag inbäddad i snö, i väntan på sommarens teaterföreställningar, som hamnat i skuggan av den konflikt som blossade upp redan hösten 2012. Det blev då bråk inom teaterledningen där de inblandade anklagade varandra för att ha plockat ut pengar till sig själva.

I januari året efter tillsätts sedan en ny styrelse där där styrelsemedlemmarna Thomas Segerström och Maria Lindström utesluts. Strax efteråt påbörjas en granskning där de två pekas ut för att ha tömt Romateaterns bolag på en halv miljon kronor för att försöka sätta bolaget i konkurs och starta en konkurrerande verksamhet med liknande namn. Pengarna till aktiekapitalet i det nya bolaget ska dessutom ha lånats från Romateatern.

Anklagelserna mot Thomas Segerström och Maria Lindström handlar framförallt om att de själva ska tagit hand om pengarna från teaterns försäljning av mat och dryck. De misstänks också ha använt Romateaterns företagskort till att betala presentkort på resor, hotell, tränings-och massageprodukter, och healing och yoga, plus en privat hyrbil. Efter att den nya styrelsen tillträtt ska de även ha skickat räkningar på sådant som redan har varit betalt.

Annat som tas upp i stämningsansökan är ett hyresavtal mellan Romateatern och den bostadsrättsförening som Maria Lindström själv bor i.

Och sammantaget anklagas de båda nu för att ha gjort sig skyldiga till trolöshet mot huvudman, förskingring och urkundsförfalskning.

De krävs därför nu på närmare en miljon kronor, dels en halv miljon kronor som de påstås ha förskingrat och dels en halv miljon kronor i uteblivna sponsorpengar på grund av att det aldrig blev någon Shakespeareförställning i Roma i sommar.  Själva förnekar dock Thomas Segerström och Maria Lindström alla anklagelser.

Men inför dagens möte i tingsrätten så hoppas Romateaterns nuvarande ordförande Kjell A Nordström ändå på en förlikning, för att slippa att det blir en rättegång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista