Försvarsministern Karin Enström (M) var på plats på Gotland under den internationella militärövningen Northern Coasts. Foto: Torbjörn Andersson/SR Gotland

Försvarsministern Karin Enström kritisk till förslag om mer militär på Gotland

Försvarsminister Karin Enström (M) var vid den pågående Folk och försvar-konferensen i Sälen skeptisk till förslagen från S och FP om att öka den militära närvaron på Gotland.

ÖB Sverker Göranson varnar partierna för att rusa iväg med nya försvarsreformer. Han ser ett stort värde med internationella insatser och vill inte ha värnpliktsförband.

Mer fokus på svenskt territorium och reservförband med värnpliktiga är förslag som förts fram i försvarsdebatten. Sådana ideér kan i förlängningen gå på tvärs med den pågående försvarsreformen, menar ÖB. Därför kom han med en uppmaning till politikerna den sista dagen på Folk och försvars konferens.

-Rusa nu inte iväg och kasta om riktningen fullständigt. Långsiktighet och stabilitet måste vara en förutsättning, annars blir det en omöjlig uppgift för oss att lösa.

Nej till värnplikt

Folkpartiledaren Jan Björklund anser att "vi måste erkänna" att försvaret varit alltför anpassat till internationella insatser. Även S vill bygga försvaret "inifrån och ut". Enligt Göranson har den internationella verksamheten enbart stärkt försvaret:

-Det är viktigt att den finns kvar. Den kan variera i tyngd, men den ska inte nollas.

S försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist uppger att det inte finns något brett samförstånd om försvarspolitiken, så länge det inte finns en bred uppgörelse om försvarets personalförsörjning. Både S och FP kan tänka sig någon typ av värnplikt för de som varit anställda i försvaret. ÖB menar att värnpliktiga skulle sänka förbandens kvalitet.

Försvarsminister Karin Enström (M) vill inte "gå tillbaka till det gamla" när det gäller personalförsörjningen, men tror att det går att nå en bred överenskommelse i försvarsberedningen.

M-kritik

Enström är skeptisk till S- och FP-förslag om att öka den militära närvaron på Gotland.

-Vi har goda möjligheter att i tid föra över förband till Gotland och det övas på Gotland, men det är inte med kaserner och betong man försvarar någon del av Sverige.

Moderaternas försvarspolitik får samtidigt intern kritik. Före detta försvarsministern, moderaten Mikael Odenberg, anser att politiken fått styras av finansdepartementet och att man skjuter svarta hål i försvarets ekonomi framför sig.

-Om medborgarnas uppfattning är att försvarspolitiken inte är väl skött så slår det direkt in i trovärdigheten i den egna regeringsdugligheten och det är naturligtvis allvarligt, säger han.

Enström kontrar med att hon är den första försvarsminister på många år som lyckats höja försvarsanslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista