Norderstrand Visby. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland

Ökad syrebrist i Östersjön

Syrebristen fortsätter att breda ut sig på Östersjöns botten. I dag anses omkring 15 procent av bottnarna vara döda på grund av att de är helt syrefria och omkring 30 procent lider av akut syrebrist.

Det framgår av de undersökningar av Östersjöns botten som Smhi gjort sen 1960. Och  efter ha gått lite upp och ner så har andelen helt syrefria områden ökat markant sen 1999 och befinner sig nu på en konstant förhöjd nivå.

De inflöden till Östersjön som inträffat under de senare åren har enbart medfört tillfälliga förbättringar av syreförhållandena i södra Östersjön. Inga inflöden har varit tillräckligt stora för att nå och förbättra syresituationen i de stora djupområdena runt Gotland.

Men orsaker och konsekvenser för Östersjöns ekosystem är idag inte helt klarlagda. Det finns flera troliga orsaker som kan samverka såsom förändrade vindförhållanden, förändrade inflöden, ökad belastning av organiskt material till djupvattnet, förändrad omblandning samt ändrad tillrinning.

Det här uppger SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista