Ortopedläkare som Arne Lundberg (till vänster) opererar gärna knän med titthålskrurgi. Numera är Arne Lundberg verksamhetschef och ser att många operationer inte är ekonomiskt försvarbara. Till höger ortopedläkare Tönu Saartok. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland

Gotland i topp med onödiga titthålsoperationer

1:18 min

Patienter som fick riktiga artroskopier och patienter som fick låtsasoperationer kände ingen skillnad i studien. Nu ifrågasätts knäoperationer som slöseri med skattepengar. Och Gotland ligger i topp.

En finländsk studie som nyligen publicerades i New England Journal of Medicine visar att patienter som får titthålsopererade knän inte blir bättre än motsvarande knäpatienter som inte får behandlingen. Och i Sverige räknar Socialstyrelsen med att så mycket som 80 procent av de artroskopier som utförs är onödiga därför att de inte ger effekt.

Arne Lundberg, som är ortoped och dessutom ansvarig chef för operationsverksamheten på Visby lasarett, bekräftar att det finns en "överoperation" av knän på Gotland:

- Det har varit lite av en modeoperation och det är ofta ett pedagogiskt problem för oss att förklara för patienten att effekterna av operationen kanske uteblir.
Arne Lundberg spekulerar i om den höga andelen titthålsoperationer på Gotland an ha att göra med stor andel hyrläkare på Gotland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista