1 av 2
Fynd från arkeologiska utgrävningar på Gotland. Foto: Katarina Hedström / Sveriges Radio P4 Gotland
2 av 2
Fynd från arkeologiska utgrävningar på Gotland. Foto: Katarina Hedström / Sveriges Radio P4 Gotland

Fornfynd från hundratals utgrävningar på Gotland registrerades inte

2:06 min

Riksantikvarieämbetet har haft stora kostnader för att försöka rekonstruera orapporterade arkeologiska utgrävningar på Gotland. Hittills har det kostat 7 miljoner kronor att få ordning på dem.

På 1970- och 80-talet avrapporterades inte utgrävningar som de borde ha gjort, på dåvarande Riksantikvarieämbetets Gotlandsundersökningar (RAGU).

När Riksantikvarieämbetet tog tag i de orapporterade utgrävningarna på Gotland visade det sig att det fattades rapporter från 300 arkeologiska utgrävningar. Stora och små, inom det som kallas uppdragsarkeologin.

- På den tiden fanns det bara finansiering för själva fältarbetet. Man var inte medveten om hur mycket pengar som faktiskt behövs för att ta hand om de föremål man hittar på ett bra sätt, ta hand om dokumentationen, säger Carolina Andersson.

Riksantikvarieämbetets Gotlandsundersökningar, RAGU, var en sorts regionkontor för Riksantikvarieämbetets arkeologiska uppdragsverksamhet under 1970- och 80-talen.

Det är alltså från den tiden försummelserna nu rättas till.

"Rapportberg" för Riksantivarieämbetet

På Riksantikvarieämbetet har de ägnat sig, i flera år nu, åt att arbeta av det de själva kallar "rapportberget". Det handlar inte bara om Gotland, utan om orapporterade arkeologiska utgrävningar som gjorts i Sverige under 1960- och 70 talen och början av 80-talet.

Riksantikvarieämbetet summerade "vid foten av berget", när det nationella rapportprojektet startade, att närmare var femte arkeologisk undersökning som utförts i landet försummats i fråga om efterarbetet med rapporter. Enligt RAÄ rör det sig om 18 procent orapporterat av cirka 14 000 arkeologiska undersökningar mellan 1960 och 2000.

- Alltså, en mängd arkeologiska undersökningar som inte blev avslutade på det sättet de borde ha blivit, säger Carolina Andersson på RAÄ.

Men under 1990-talet och senare blev det ändring.

Sammanlagd kostnad hittills 16 miljoner

Det är elva län som utmärker sig för att ha försummat rapportarbetet; län där det pågått en omfattande arkeologisk undersökningsverksamhet, till exempel Dalarna, Stockholm, Södermanland, Uppsala. Men Gotland är värst.

Hittills har det kostat Riksantikvarieämbetet 16 miljoner att låta rekonstruera arkeologiska rapporter, enligt Carolina Andersson. Av den summan står Gotland hittills för 7 miljoner, och fortsatt tickande uppåt, för att det pågått så många utgrävningar på ön.

Men nu ser de ljuset i tunneln - eller bergets topp - på myndigheten.

I de län där det då grävts mest fanns 2 500 orapporterade arkeologiska undersökningar, när rapportprojektet startade. Tusentals och åter tusentals fynd inte registrerade. Den registreringen pågår alltså nu - ibland 50 år efter att arkeologerna lade ifrån sig spadarna och penslarna.

Vill inte peka ut syndare

Men Carolina Andersson på Riksantikvarieämbetet vill inte tala om arkeologiska syndabockar. Det var så på den tiden; att pengarna räckte till utgrävningar, men var slut när fynden skulle registreras, förklarar hon: 

- Jag tycker inte att man skall prata  om syndare, säger hon. Det var snarast ett systemfel under 60- och 70-talet.

De elva länen är län som har eller har haft en omfattande arkeologisk undersökningsverksamhet: Dalarna, Gotland, Jönköping, Kalmar, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland.

Det nationella rapportprojektet startade 2005 för att återskapa saknade rapporter. 2014 är det sista år som rapportprojektet rullar. Carolina Andersson säger att det är oerhört glädjande att de klarat av dokumentationen då, så att resultatet från utgrävningarna och föremålen kan bli tillgängligt för forskare och andra intresserade. Föremålen kommer att "införlivas" i museisamlingar.

Numera är RAGU nedlagt och uppdragsarkeologin på Gotland sköts i stället av Gotlands Museum och andra, privata, arkeologiska aktörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista