Mellqvist ger upp kampen med Datainspektionen

1:40 min

Lagmannen Mikael Mellqvist ger upp i tvisten med Datainspektionen om det var rätt eller fel att publicera namn på personer inblandade i brottmål på Gotlands tingsrätts hemsida.

Datainspektionen har tidigare stoppat publiceringen av de så kallade uppropslistorna och både Kammarrätten och Förvaltningsrätten har gått på samma linje och slagit fast att publiceringen strider mot personuppgiftslagen.

Mellqvist anser att det förhållningssättet liknarbestämmelsen att man skulle gå framför bilar och vifta med en röd flagga, när bilar en var en nymodighet.

Mikael Mellqvist överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen eftersom han anser att stoppet begränsar allmänhetens insyn i domstolens verksamhet, och trots att de var beredda att ta upp frågan drar han tillbaka sitt överklagande.

Mellqvist anser att de inte kommer att pröva den mest intressanta frågan om Datainspektionens bröt mot grundlagen när de la sig i tingsrättens arbete för att stoppa namnpubliceringen.'

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista