Benmadonnan, Jungfru Maria med Jesusbarnet. Foto: Gotlands museum

Unik madonna snidad i ben låg gömd 40 år i museigömmorna i Visby

2:25 min

Det saknas fortfarande rapporter från 90 arkeologiska utgrävningar på Gotland under den tid då Riksantikvarieämbetet hade ett Gotlandskontor. Fortfarande görs fynd bland fynden.

Som vi berättat har 300 av de arkeologiska utgrävningarna på ön visat sig vara orapporterade med 10 000 fynd som legat i länsmuseets källarförråd. Så sakteliga upprättas alltså rapporterna för att fynden skall kunna visas och forskare få tillgång till dokumentation. Arkeologen Jenny Örjestad är projektledare för det arbetet.

- Det är mycket fina föremål som dyker upp och väldigt häftiga undersökningsresultat. Jenny Örjestad är en av flera - cirka tio personer - som ägnar sig åt att tolka det arkeologiska materialet från förr.

Det bästa hade varit om de arkeologer som gjorde fynden också hade fått ordna efterarbetet, så att grävningarna hade haft rapporter, tillgängliga för forskning, och fynden varit klara för visning på museum. Nu ligger fornfynden istället i askar, lådor, papperspåsar och kartonger. Hylla efter hylla i ett museiförråd i Visby. Och på samma sätt har det varit i tio län till i landet.

Den uppkomna situationen förklaras av Riksantikvarieämbetet i dag som ett "systemfel" på 60-talet och 70-talet. Pengarna räckte bara till fältarbetet och rapportskrivningen blev eftersatt.

Arkeologen Jenny Örjestad från Gotlands Museum har ändå vänt sig till ansvariga arkeologer från då, för att komma så nära sanningen det går i sina rapporter.

- Vi har ringt dem ibland, de har ibland kommit hit och hjälpt oss. De är väldigt angelägna om att det här skall bli bra, även om de nu är pensionerade, säger Jenny Örjestad.

Stora utgrävningar som skedde på Gotland under den tid rapportarbetet inte var prioriterat är vid Annelund - alltså flygplatsen i Visby, vid fornborgen Havor i Hablingbo, där talar Jenny Örjestad om 20 grävsäsonger, gravfält i Fröjel och en hel del Visbygrävningar när fjärrvärmen lades ned. Men trots så många och omfattande undersökningar och 300 uteblivna rapporter är Jenny Örjestad inte så orolig för "svinn"; att det skulle kunna saknas föremål.

- De gjorde oftast fyndförteckningar, så det har varit en stor hjälp för oss när vi digitaliserat det här och typologiserat föremålen 30 år senare. Jag tror inte att det handlar om särskilt mycket svinn egentligen på det stora hela, säger hon.

Ett föremål som varit okänt fram till helt nyligen är en liten figur som legat bland benrester från djur och människor, frampenslade vid en utgrävning vid St Clemens kyrkoruin i Visby 1974. Nu kallar arkeologerna den "Benmadonnan" och den går att se på museet nu, efter åratal i gömmorna.

- Den var inte större än en liten tändsticksask. En väldigt fint utsnidad madonna med jesusbarnet på armen, beskriver Jenny Örjestad fyndet, karvat i ben från något nötkreatur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista