1 av 2
Geab testar reservkraftverken. Arkivfoto: Lasse Ahnell/SR Gotland.
2 av 2
Mats Lagerqvist. Foto: Jonas Neuman / Sveriges Radio P4 Gotland

Dieseln till reservkraften räcker i fyra dagar om Gotland isoleras

1:36 min

Går färjorna inte på en vecka och det samtidigt blir fel på elkabeln mellan Gotland och fastlandet, räcker bränslet bara fyra dagar till reservkraften.

Radio Gotland fortsätter rapportera om ön beredskap vid en situation där färjor och flyg inte går på en vecka.

Och utan både färjor och el, då är det en kris, och det blir en nationell angelägenhet, säger länsstyrelsens beredskapshandläggare  Mats Lagerkvist:

I sin regionala risk och sårbarhetsanalys för 2013 påpekar länsstyrelsen att det inte finns någon plan för hur bränslet i öns depåer ska fördelas, ska det användas för att göra el eller behövs det till fordon.

– Man kan ju faktiskt inte planlägga fallet. Vi har beredskap med bra samverkan mellan berörda, det blir en fråga att diskutera i ett visst läge, säger Mats Lagerkvist

En avgörande faktor är vilken årsstid en situation uppstår där färjorna inte går och Gotland måste försörja sig självt med el.

– Är det 20 grader kallte måste man kanske prioritera värmen, är det mitt i sommaren är det andra prioriteringar, säger Mats Lagerqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista