Foto: Peter Olsson / Sveriges Radio P4 Väst

Präst som dömts för sexbrott blir av med kragen

2:15 min

Den gotländske präst som dömts för sexuellt ofredande av barn får inte vara präst i Svenska kyrkan längre, har Domkapitlet i Visby stift beslutat.

Domkapitlet menar att prästen har skadat Svenska Kyrkan så mycket att det inte finns något annat att göra än att frånta honom rätten till att vara präst. Det säger biskop Sven-Bernhard Fast efter domkapitlets beslut idag.

Prästen är dömd för att ha sexuellt ofredat två unga flickor.

Den dömde prästen har hävdat att han är oskyldig och vid Domkapitlets möte sa mannens advokat att han är ångerfull och vädjade om förlåtelse och ville ha en prövotid för att visa att han tog det hela på största allvar.

Men domkapitlet sa nej, eftersom de inte tycker det handlar om en engångsföreteelse och att det han gjort sig skyldig till får anses som grovt klandervärt.

Biskopen hade på torsdagseftermiddagen ett längre samtal med prästen.

Prästen slutade sin anställning i Visby domkyrkoförsamling redan i vintras, och har inte länge nån anställning som präst.

Domkapitlets beslut kan överklagas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista