1 av 2
Jan Björinge. Foto: Jonas Neuman / Sveriges Radio P4 Gotland
2 av 2
I Eterstudion: Linda Eklund, ordförande för Vårdförbundets lokalavdelning på Gotland, och Elisabeth Borg, Region Gotlands personaldirektör. Foto: Mika Koskelainen / Sveriges Radio P4 Gotland

Fack och arbetsgivare om regiondirektörens lön på 127 000 kronor i månaden

"Bäst om var och en förhandlar sin lön"
14 min

Hur rimligt är det att vissa sticker iväg på lönetrappan medan andra stannar kvar på samma nivå? I Eter efter 16 diskuterades lönen för Gotlands nya regiondirektör Jan Björinge på 127 000 kronor i månaden.

När chefsorganisationen Ledarna sammanställer siffror från SCB till en lönebarometer för 2013, så är deras uttalade syfte att lyfta fram dom yrken där chanserna till lönekarriär är störst.

I barometern listas 304 yrken i rangordning efter hur stora möjligheter som finns att klättra individuellt i lönehänseende. I toppen ligger vd:ar och olika chefer, jurister, eknomichefer och organisationsutvecklare. I botten finns barnskötare, målare, förskollärare och barnsjuksköterskor, distriktsköterskor och gymnasielärare. Det är alltså de som har allra minst möjlighet att höja sin lön under pågående anställning.

Allra svårast att göra lönekarriär har de om de dessutom bor på Gotland. För SCB:s siffror visar tydligt att lönekarriärmöjligheten är störst i Stockholm - och allra allra lägst på Gotland.

Löneutvecklingen för Gotlands kommunridektör / lönedirektör:

2002: Bo Dahllöf har en månadslön på 68 000 kronor och hamnar därmed på 8:e plats bland landets 271 tillfrågade kommundirektörer.

2008: Med en månadslön på 80 000 kronor ligger Bo Dahllöf på 24 plats i de nära 300 kommundirektörernas löneliga.

2014: Den nye regiondirektören Jan Björinge kommer att få en lön på 127 000 kronor i månaden. Bara Gotlands förrre regiondirektör Bo Dahllöf i Västerås och Stockholms stadsdirektör Iréne Svenonius tjänar mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".