Garagebrand Jungmansgatan Foto: Karin Persson/SR Gotland

Flerfamiljshus evakuerat efter brand

Räddningstjänsten: Det var otroligt varmt
2:34 min

30 lägenheter på Jungmansgatan i Visby fick evakueras i natt sen det börjat brinna i ett underjordiskt garaget. Och den kraftiga branden blev komplicerad för räddningstjänsten att släcka.

Det var vid 01:30-tiden natten till söndagen som det kom larm om rök från det underjordiska garaget i kvarteret Stäven på Jungmansgatan i Visby.

-Räddningstjänstens rökdykare hade först svårt att ta sig in i garaget eftersom rök och värme från elden inte hade någonstans att ta vägen och det var som om det brann i en tunnel, säger räddningsledare Henrik Johansson.

Det visade sig senare att fem bilar totalförstörts i branden och att samtliga, ett 30-tal fordon, fått rök, eld eller vattenskador. Dessutom har hela garaget, betongtaket, pelare och armeringsjärn skadats av den kraftiga värmen från branden.

Eftersom rök från garaget trängt upp i ventilationssystemet och sen spridit sig vidare till lägenheterna, så fick 30 lägenheter i två huslängor evakueras. De boende fick övernatt i kvarterlokalen i bostadsområdet.

Sen branden släckts och röken luftats ut kunde de flesta lägenhetsinnhavarna återvända till sina lägenheter på morgonen. Fyra lägenheter anses dock fortfarande rökskadade. En person har förts till sjukhus efter andningssvårigheter.

-Men det är svårt att säga om det beror på rökskador från branden eller sjukdom, säger Henrik Johansson.

Vad som orsakade branden är ännu inte klarlagt. Det får polisen senare utreda. När räddningstjänsten lämnar brandplatsen kommer området att spärras av för en teknisk undersökning.

Branden var komplicerad att släcka och skadorna omfattande. När och om det går att använda garaget igen är ännu oklart.

När bilarna brann utvecklades en mycket farlig och cancerogen rök, vilket gör att bara rökdykare kunnat vistas i garaget. Totalt hade räddningstjänsten ett 30-tal personer på plats som deltog i arbetet och många lediga fick kallas in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".