Tingstäde träsk. Foto: Gunnar Britse

Halva Tingstäde träsk till salu

Fortifikationsverket säljer nu halva Tingstäde träsk som ett led i att göra sig av med militär mark på Gotland. Området med sjön och 84 hektar skog som nu säljs är vattenskyddsområde och försörjer Visby med dricksvatten.

Tingstäde träsk används idag som så kallad ytvattentäkt och vattnet därifrån går bland annat till Visby. Omkring en sjättedel av Visbys vattenförsörjning kommer från Tingstäde träsk och uttaget beräknas kunna fördubblas om det behövs. Skyddet för själva insjön och området omkring är alltså väldigt viktigt.

Den del som nu säljs av Fortifikationsverket är en obebyggd lantbruksfastighet som gränsar mot naturreservatet Grodvät. Det består av halva sjön och skog som ligger nordost om Tingstäde träsk.

Det är alltså delar som ingår i vattenskyddsområdet och vattentäkten. Men inom regionen är man inte orolig för försäljningen påverkar vattenskyddsområdet i Tingstäde, eftersom användningen av marken är strängt reglerad enligt lag och det oavsett vem som äger marken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista