1 av 2
Polisbil i förgrunden av bostadsområde på Gråbo i Visby. Foto: Lasse Eskelind/P4 Gotland Sverigesradio
2 av 2
Gotlandshems lägenheter i Gråbo som berörs av garagebranden

Minst två månader innan hyresgästerna kan komma tillbaka till sina lägenheter på Gråbo

Gotlandshem: Mer skador än vi först trodde
7:39 min

Enligt bostadsbolaget Gotlandshem kommer det att dröja minst två månader innan hyresgästerna kommer att kunna komma tillbaka till sina hem igen efter branden på Gråbo i Visby. Nu måste också alla försäkringsfrågor redas ut.

Gotlandshems vd Staffan Thurgren berättar att vid branden måste från början 60 lägenheter i tre huskroppar utrymmas då vatten och el, tele med mera försvann. Nu har många boende kunnat återvända, utom i 18 lägenheter ovanför garaget.

Total sex bilar i garaget blev helt utbrända av de 29 fordon som fanns där och skadades mer eller mindre.
Bilvraken kan inte bärgas därifrån då takhöjden är för låg utan kommer så småningom att lyftas ut med små lastmaskiner.

Eftersom det också finns asbest i fastigheten kommer saneringsarbetet att bli besvärligt och ta lång tid. Under renoveringen kommer det också att bli många avstängningar av el och vatten, som även kommer att beröra andra boende i området.

Inget av Gotlandshems garage är utrustade med sprinklersystem.  Orsaken är att takhöjden är så låg att det varit svårt att installera sprinklers.

Det som nu inträffat föranleder Gotlandshem att se över brandsäkerheten i garagen och se om det trots allt går att installera sprinklers.

Tills vidare kommer Securitas att patrullera i garagen och bevaka lägenheterna nattetid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".