Vindflöjlar på innerstadsfastighet. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland Sveriges Radio

Fastighetsägare i Visby mycket kritisk till "onödig utredning" om vindflöjlar

1:57 min

Fastighetsägaren till det hus i Visby innerstad, som utpekades ha misstänkt stöldgods på taket, är mycket kritisk till hur länsstyrelsen hanterade den anmälan som myndigheten fick om det.

Som Radio Gotland berättat har en privatperson uppmärksammat länsstyrelsen på två vindflöjlar som påstods vara stulna från gotländska kyrkor.

Fastighetsägaren Jan-Mikael Bexhed kritiserar länsstyrelsen för att ha dragit igång en utredning på en så lös anklagelse.

– Länsstyrelsens onödiga utredning har gjort att vi helt oförskyllt pekats ut och fått schavottera, att skattepengar som borde ha gått till den gotländska kulturvården slösats bort på en onödig utredning och församlingarna invaggats i en felaktig förhoppning om att få tillbaka föremål som försvunnit, säger Jan-Mikael Bexhed till Radio Gotland.

Jan-Mikael Bexhed och hans hustru hade ägt det aktuella huset i mer än tio år när de först fick höra påståendet om att vindflöjlarna skulle vara stulna.

De tyckte att det var ett så obehagligt påstående att de själva började söka sanningen och gå igenom handlingar och litteratur för att se om det fanns någon substans i anklagelsen - trots att den ju inte var riktad mot dem personligen.

Efter att ha synat  foton och läst dokument om huset kom de fram till att påståendet om stöldgods saknade all grund och måste vara taget helt i luften.

De bad då länsstyrelsen att avskriva ärendet från vidare handläggning. Det var i november förra året, en månad efter att de fått höra att en privatperson gjort en anmälan till länsstyrelsen om sannolikt stöldgods. Jan-Mikael Bexhed är nu mycket kritisk till hur länsstyrelsen handlagt ärendet.

– Så här får det inte gå till, säger han.

När Radio Gotland uppmärksammat påståendet om sannolikt återfunnet stöldgods sade Kicki Scheller, chef på länsstyrelsens enhet för samhällekulturmiljö, att myndigheten måste agera till följd av det som privatpersonen påstod.

Men fastighetsägaren Jan-Mikael Bexhed tycker att länsstyrelsen borde känna till att även OM de skulle ha kommit fram till att vindflöjlarna VAR stulna från Västergarns och Endre kyrkor - så hade de inte kunnat göra något.

Alla eventuella brott är preskriberade, slår han fast. Också civilrättsliga ägandeanspråk är preskriberade och han anser att länsstyrelsen inte haft något stöd i lagen för sitt agerande. Det måste man ha, för annars är det myndighetsmissbruk, säger han och tycker att det var fel av länsstyrelsen att utreda med hänvisning till någon "allmän serviceskyldighet".

Juristen Petter Rimfors på länsstyrelsen säger i ett genmäle till kritiken att länsstyrelsen har ett ansvar enligt Kulturminneslagen att ha tillsyn över kyrkliga inventarier och att det är den lagen som styrde att utredningen sattes igång.

Nu finns det därför en opartisk utredning, som styrker det fastighetsägarens utredning också kommit fram till.

Enhetschefen Kicki Scheller säger att om länsstyrelsen inte agerat hade den privatperson som anmälde saken också kunnat ha invändningar mot myndighetsagerandet; alltså om länsstyrelsen inte tagit sitt tillsynsansvar trots en anmälan om "sannolikt återfunnet stöldgods".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista