Vindflöjel på Västergarns kyrka, nytillverkad 1986. Foto: Katarina Hedström/P4 Gotland Sveriges Radio

Västergarn sätter punkt för jakten på stulen vindflöjel

2:16 min

Trots att länsstyrelsen fått kritik för "myndighetsmissbruk", uppskattar Henna Carlsson i Västergarn att länsstyrelsen beställde en utredning av Gotlands Museum.

I Västergarn är de glada åt att ärendet med deras försvunna kyrkprydnad - vindflöjeln - ser ut att ha fått ett avslut.

- Det var skönt att länsstyrelsen gjorde utredningen och kunde fastställa att ryktena som gick i Visby var obefogade, säger Henna Carlsson.

Det säger han efter att ha hört fastighetsägaren till det aktuella huset i Visby innerstad kritisera länsstyrelsen för att ha gjort en "onödig utredning". Ägaren till det hus, vars vindflöjlar utretts, anser att länsstyrelsen inte haft stöd i lagen för att utreda misstänkt stöldgods. Alla eventuella brott är preskriberade säger han.

I Västergarns kyrktopp satt en gång en drakformad vindflöjel från 1600-talet. Men efter att den ramlat ned och tagits in i kyrkan, försvann den. Därför sitter det en nysmidd från 1986 i deras kyrkspira.

När Henna Carlsson först fick höra talas om att deras försvunna vindflöjel från 1637 påstods sitta på en fastighet i Visby innerstad och såg bilder på den, tyckte han att den såg ut som den som alltid prytt deras kyrktorn.

Då hade länsstyrelsen redan beställt en utredning av Gotlands museum för att gå till botten med det, till synes initierade påståendet, att flöjlarna på Visbyhuset var stulna från kyrkor på Gotland. Som vi berättat kritiserar den nuvarande fastighetsägaren länsstyrelsen för att ha gjort en "onödig utredning", men Henna Carlsson är nöjd med att ärendet nu tycks kunna avslutas - även om det inte ledde till att deras stulna flöjel återfunnits.

- Det har varit så mycket påringningar om de där flöjlarna. Det måste ju bara ha varit rykten och inte något fastslaget att det varit säkra. Även om länsstyrelsen nu fick kritik för att ha gjort utredningen var det på ett sätt lyckligt, för nu kan vi sätta punkt. Det är inte vår flöjel slår Henna Carlsson fast och tillägger att kyrkorådet gladdes åt beskedet att det fanns ett slutligt avgörande.

- Det är bra nu och jag uppskattar länsstyrelsens utredning, säger Henna Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista