Flygbild över Bromma flygplats där många gotlänningar väntar på att planen ska få lyfta igen. Foto Bertil Ericson / Scanpix

Elfel stängde Bromma flygplats

All flygtrafik till och från Bromma flygplats i Stockholm ställdes in i en och en halv timme. Ett strömavbrott skapade stora problem innan trafiken kunde upptas igen med stora förseningar.

Problemet uppstod vid 13-tiden på tisdagen. Först kunde flygplatsen hålla i gång trafiken med hjälp av dagsljus och reservkraft från dieselaggregat - men när mörkret föll stängdes all trafik vid klockan 16.15.

Vid klockan 17.45 lyckades tekniker på Bromma få tillbaka strömmen på flygplatsen igen. Därmed drogs trafiken i gång.

-Det har varit en del förseningar men när väl trafiken kom igång igen har det rullat på bra, säger Klas Nilsson, presschef på statliga flygplatsbolaget Swedavia, till TT vid 21.30-tiden.

Från att elfelet stängde flygplatsen fram till normal stängning vid klockan 22.00 skulle ett 70-tal landningar och starter ha gjorts. I den mån det var möjligt omdirigerades flygningar till Arlanda, som redan var tätt trafikerat.

Resenärer uppmanades att hålla sig ständigt uppdaterade om utvecklingen, främst via sina flygbolag.

Första prioritering var flygtrafiken och Nilsson tror han inom de närmaste dagarna kan få en rapport om vilket felet var.

-Det får vi återkomma till.

Tomas Bengtsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".